![](/media/lib/165/n-wi-vi-eb0ce031fc7b5e11a1385705ef05a653.jpg)
Komórka zajrzy przez ścianę
3 lipca 2013, 11:07Wi-Vi to nowatorska technologia, która pozwala obserwować ludzi znajdujących się za ścianą. Dotychczas tego typu rozwiązania wykorzystywały albo bardzo duże, nieporęczne urządzenia, albo też wysoko zaawansowane techniki dostępne tylko wojsku i służbom specjalnym
![](/media/lib/86/n-szczepienie-b39e4eefa0546ca4c1581e87c0f9b945.jpg)
Szczepionka DNA na cukrzycę typu 1.
28 czerwca 2013, 11:51Niedawno zakończyły się testy kliniczne szczepionki DNA na cukrzycę typu 1. Wyniki wydają się zachęcające, sugerując, że może ona wybiórczo zwalczać nieprawidłową reakcję immunologiczną.
![](/media/lib/165/n-termometr-9f6b3219109e97f7c9925de2f9c27099.jpg)
Spintroniczny termometr dla komórek
28 czerwca 2013, 11:24Komórki organizmów żywych są tak małe, że można by spodziewać się, iż w każdym miejscu komórki panuje taka sama temperatura. Nic bardziej mylnego. Ostatnio odkryto gradient temperatury w ramach komórki. Precyzyjne pomiary były jednak niemożliwe ze względu na ograniczenia technologiczne
![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.
![](/media/lib/164/n-chlamydia-trachomatis-9876ae585e9bfddd578229cf8cbdbe7e.jpg)
Zakażenie Ch. trachomatis sprzyja mutacjom
21 czerwca 2013, 12:44Bakterie Chlamydia trachomatis sprzyjają powstawaniu mutacji.
![](/media/lib/88/n-mozg-c045d3190df57406542445dba858595e.jpg)
Blokując receptory, zresetowali chorobę Alzheimera
18 czerwca 2013, 13:32U myszy z zaawansowaną chorobą Alzheimera (ChA) utratę pamięci można odwrócić, blokując nadmierną aktywność receptorów bradykininy-1.
![](/media/lib/163/n-sikora-b09775e24fa53748eb8a0681a2a340e1.jpg)
Co za dużo, to niezdrowo
12 czerwca 2013, 10:18Niepotrzebne czy nadmierne korzystanie z aplikacji naśladujących zawołania ptaków odciąga te zwierzęta od codziennych zajęć, np. karmienia młodych.
![](/media/lib/162/n-mech-b50a792cea9861deda37dfae2a2de324.jpg)
Mszaki ożywione po 400 latach pod lodem
28 maja 2013, 09:37Catherine La Farge z University of Alberta obaliła pogląd, że wszystkie szczątki roślinne odsłaniane przez cofający się lodowiec są pozbawione życia. Dotąd uznawano, że wzrost wegetacji w strefie marginalnej lodowca to wynik skolonizowania przez pobliskie współczesne rośliny. Kanadyjce udało się jednak ożywić mszaki zamrożone podczas Małej Epoki Lodowcowej (MEL).
![](/media/lib/161/n-dieta-srodziemnomorska-5513323c77d140a3afed7b2516f223ea.jpg)
Antynowotworowa dieta śródziemnomorska?
22 maja 2013, 09:42Jeden ze składników diety śródziemnomoskiej może pozbawiać komórek nowotworowych mechanizmów chroniących je przed apoptozą (śmiercią komórkową). W zdrowych komórkach istnieje zaprogramowany mechanizm śmierci, dzięki któremu organizm usuwa komórki zużyte lub uszkodzone
![](/media/lib/161/n-imbir-966f3dfdd820cb2159382640bad214ea.jpg)
Składniki imbiru wspomogą lecznie astmy?
20 maja 2013, 10:35Zespół z Columbia University wykazał, że 3 związki występujące w olejku eterycznym imbiru mogą zwiększyć rozluźniający wpływ leków rozszerzających oskrzela.